Terzake op bezoek bij Appreciate

Donderdag 18 februari begon als een normale werkdag, tot ongeveer 11 uur. Toen Terzake ons contacteerde of ze even mochten langskomen om wat vragen te stellen in verband met smartwatches en activity trackers, zag onze dag er plots anders uit. Na wat stressen wie het interview zou doen, streken rond 16 uur enkele journalisten neer in ons kantoor. De camera werd klaar gezet, de micro op de blazer bevestigd en het interview kon van start 

Terzake: Er zijn al heel wat smartwatches op de markt, onder andere de Fitbit. Wat is dit precies en hoe werkt het?
Appreciate: De Fitbit is een Activity Tracker die je stappen bijhoudt, het aantal uren die je slaapt, het aantal calorieën die je verbrandt en zo verder. Het zet mensen aan tot gezonder leven en meer sporten.

Terzake: Hoe wordt de data van de fitbit  doorgesluisd naar de applicatie?
Appreciate: Eerst en vooral moet de applicatie geregistreerd worden bij Fitbit zelf, wanneer dit gebeurd is krijgt de developer een ‘OAuth id’ (OAuth is een open standaard voor autorisatie. Gebruikers kunnen hiermee een programma of website toegang geven tot hun privégegevens, die opgeslagen zijn op een andere website, zonder hun gebruikersnaam en wachtwoord uit handen te geven) en een ‘secret key’. Met deze keys wordt er een token opgehaald waarmee je de data van de gebruikers, die toestemming gegeven hebben hun gegevens te delen, kunt ophalen.

Terzake: Privé-Verzekeringsmaatschappijen hebben aangegeven zeer geïnteresseerd te zijn in het werken met deze gegevens. Hoe gemakkelijk kan een verzekeraar aan deze info geraken?
Appreciate: De gebruiker heeft sowieso een account nodig op Fitbit. Daarna kan de applicatie (Fitbit zelf of een 3rd party app) inloggen met dit account. Bij het inloggen krijgt de gebruiker een melding of hij toegang wilt geven tot het uitlezen van de gegevens. Indien hij daar mee akkoord gaat, kan de applicatie de data van de Fitbit beginnen uitlezen. Indien hij dit niet accepteert zit de verzekeraar vast, er hangt dus veel af van de gebruiker zelf. Zonder toestemming van de gebruiker kan de verzekeraar niets doen.

Terzake: Is het volgens jullie haalbaar om deze gegevens voor deze doeleinden te gebruiken?
Appreciate: Volgens ons is het zeer moeilijk om deze smartwatches of Fitbits te gebruiken voor deze doeleinden. Het kan zeker handig zijn voor verzekeraars deze gegevens op te halen en een schuldsaldoverzekering aan te passen naar de gezondheid van de klant, maar momenteel kan er niet genoeg controle uitgevoerd worden of het bijvoorbeeld wel de klant zelf is die zijn gezondheid trackt. Wanneer iemand weet dat de prijs van zijn schuldsaldoverzekering afhangt van het aantal stappen dat hij zet en beseft dat hij zelf nooit aan 10 000 stappen per dag zal raken, kan hij de watch doorgeven aan iemand van wie hij weet dat die het doel wel kan halen. In die toekomst is dergelijke controle misschien mogelijk, maar momenteel wachten wij nog even af.

Benieuwd naar het fragmentje? Bekijk het hier:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.43007?video=1.2576864